FAQ

Hier beantwoorden we de meest voorkomende vragen over GluteoStop® en een glutengevoeligheid. Staat je vraag er niet tussen, dan kan je contact met ons opnemen via mail naar info@gluteostop.be. We helpen je graag!

Wat is gluten?

Gluten is een eiwit dat in bepaalde granen voorkomt en hun eigenschappen voor baktoepassingen verbetert. Granen zoals tarwe, spelt, rogge, gerst en groene spelt, evenals alle producten die van deze granen worden gemaakt, bevatten gluten. Oude graansoorten zoals eenkoren en emmer bevatten ook gluten. Gluten is de reden waarom het meel gemaakt van graan tijdens de verwerking een plakkerig deeg wordt en is bijvoorbeeld belangrijk bij de broodproductie om het volume van het deeg te vergroten en de consistentie van het gebakken product te garanderen. Gluten is een eiwit dat een ongebruikelijk grote hoeveelheid van het aminozuur proline bevat en daarom moeilijk verteerbaar is. Het kan niet volledig worden afgebroken in het maagdarmkanaal omdat de noodzakelijke spijsverteringsenzymen, de zogenaamde prolyl-oligopeptidasen of prolyl-endopeptidasen (PEP), niet in voldoende hoge concentraties aanwezig zijn in de menselijke darm.

Welke soort reacties op gluten bestaan er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen 3 soorten reacties die worden veroorzaakt door gluten of granen die gluten bevatten:

  1. De auto-immuunziekte coeliakie
  2. Tarweallergie
  3. Gluten- of tarwegevoeligheid (zogenaamde niet-coeliakie glutengevoeligheid NCGS)

Hoe kan ik vaststellen of ik glutengevoelig ben?

Tot op heden kan glutengevoeligheid niet direct worden gediagnosticeerd met specifieke markers of bloedtesten. Het ontbreken van een betrouwbare biomarker, d.w.z. een meetbare indicator, evenals de niet-specifieke aard van symptomen, beperkt de diagnose tot uitsluitingsbenaderingen. Vooral coeliakie en tarweallergie moeten eerst worden uitgesloten. Om dit te bereiken wordt een overgang naar een glutenvrij dieet getest. Als de symptomen aanzienlijk verbeteren en erna opnieuw verslechteren zodra gluten weer worden geconsumeerd, wordt de diagnose gluten-/tarwegevoeligheid bevestigd.

Waarom kan ik geen gluten verteren?

De oorzaken van glutenintolerantie kunnen heel divers zijn. Als coeliakie en tarweallergie vooraf definitief zijn uitgesloten, kan de oorzaak liggen in een niet-coeliakie non-tarweallergie glutengevoeligheid. Gluten is een eiwit dat een ongebruikelijk grote hoeveelheid van het aminozuur proline bevat en daarom moeilijk verteerbaar is. Het kan niet volledig worden afgebroken in het maagdarmkanaal omdat de noodzakelijke spijsverteringsenzymen, de zogenaamde prolyl-oligopeptidasen of prolyl-endopeptidasen (PEP), niet in voldoende hoge concentraties aanwezig zijn in de menselijke darm.

Is het een allergische reactie?

Glutengevoeligheid en tarweallergie hebben vergelijkbare symptomen en kunnen daarom gemakkelijk met elkaar worden verward. Er zijn echter verschillen, b.v. in reactietijden en pathogenese. Tarwe-allergie is een IgE-gemedieerde immuunreactie op tarwecomponenten en veroorzaakt gewoonlijk een reactie binnen enkele minuten tot uren. Langere reactietijden zijn ongebruikelijk. Hoewel personen die lijden aan glutengevoeligheid vergelijkbare symptomen ontwikkelen na het eten van glutenbevattend voedsel, zijn de gevolgen meestal minder ernstig.

Wat is GluteoStop®?

GluteoStop® is een voedingssupplement dat is ontworpen om de afbraak van gluten functioneel te ondersteunen in het kader van een glutenarm dieet. Het kan een glutenvrij dieet niet vervangen en is niet bedoeld voor de behandeling of preventie van coeliakie, tarweallergie of glutenovergevoeligheid. GluteoStop® bevat een uniek enzym genaamd prolyl-oligopeptidase, dat glutenaminozuurketens (peptiden) splitst. Hierdoor kunnen gluten eenvoudig worden afgebroken. GluteoStop® is daarom ideaal voor iedereen die glutenvrij wil eten en alle verborgen gluten of sporen van gluten wil vermijden.

Hoe verschilt GluteoStop® van andere enzymproducten?

Er zijn tal van enzymproducten op de markt. GluteoStop® is een peptidase. Peptidase is een verzamelnaam voor enzymen die aminozuren kunnen splitsen. Individuele peptidasen hebben specifieke kenmerken, ze splitsen verschillende aminozuren en functioneren onder verschillende omstandigheden. Het enzym dat in GluteoStop® wordt gebruikt, staat bekend als prolyl-endopeptidase en is een enzym dat specifiek het aminozuur proline splitst. Dit specifieke enzym is geoptimaliseerd om te functioneren in de zure omstandigheden van de maag. In klinische onderzoeken is het enzym dat in GluteoStop® wordt gebruikt, het eerste protease waarvan is bewezen dat het in korte tijd een aanzienlijk deel van de gluten in de maag afbreekt. Een vergelijking van verschillende peptidasen toonde aan dat het prolyl-oligopeptidase dat in GluteoStop® wordt gebruikt, gluten veel efficiënter kan splitsen dan andere peptidasen (bijv. DPP-IV dipeptidyl peptidase).

Hoeveel tabletten moet ik innemen?

De aanbevolen dosering is voor de meeste mensen 1-2 tabletten per maaltijd, maar dit is afhankelijk van de individuele aard van glutengevoeligheid en de gluteninname bij de maaltijd. Het is daarom mogelijk dat het aantal ingenomen tabletten verhoogd moet worden. Om je individuele tolerantiedrempel te bepalen raden we aan om eerst met een hoeveelheid van 6 tabletten te starten, en zo telkens te minderen tot je voor jezelf de gepaste drempel hebt kunnen vastleggen. De tolerantiedrempel voor mensen met niet-coeliakie niet-tarweallergie glutengevoeligheid is heel anders, d.w.z. de gluteninname of de dosering van GluteoStop® moet voor elk individu worden bepaald en dienovereenkomstig worden aangepast.

Kan ik GluteoStop® elke dag gebruiken?

Ja. GluteoStop® is bedoeld om als dagelijks voedingssupplement te worden ingenomen.

Mogen kinderen GluteoStop® gebruiken?

Aangezien er geen klinische onderzoeken bij kinderen zijn uitgevoerd, kon de goedkeuring van het enzym dat in GluteoStop® wordt gebruikt in eerste instantie alleen worden toegepast voor de algemene volwassen populatie. In 2017 keurde de Europese Commissie het GluteoStop® AN-PEP-enzym goed voor de algemene volwassen bevolking.
GluteoStop® is een voedingssupplement en valt dus onder de levensmiddelenwetgeving. In principe moet een levensmiddel veilig zijn. Daarom wordt voor nieuwe voedingsmiddelen de veiligheid van een product onderzocht door de EFSA (European Food Safety Authority). Bij de evaluatie van de EFSA is een grote verscheidenheid aan klinische onderzoeken en gegevens betrokken. Er waren op dit moment geen onderzoeken met kinderen, dus de EFSA kon kinderen niet beoordelen op basis van de ingediende onderzoeken. Daarom werd het in GluteoStop® gebruikte enzym aanvankelijk alleen goedgekeurd voor de volwassen populatie en werd een maximale dosis vastgesteld die overeen zou komen met 45 minitabletten GluteoStop®.

Kan GluteoStop® mij ook helpen als ik al een glutenvrij dieet volg?

GluteoStop® kan een glutenvrij dieet niet vervangen, maar het is een extra hulpmiddel dat de kleine hoeveelheden gluten die onbedoeld worden ingenomen als onderdeel van een zogenaamd glutenvrij dieet, kan verminderen. Recente wetenschappelijke studies gepubliceerd in 2018 (Am J Clin Nutr. 2018 Feb 1; 107(2): 201-207) hebben aangetoond dat zelfs coeliakiepatiënten die een strikt glutenvrij dieet volgen onbedoeld gemiddeld 150-400 mg gluten per dag binnenkrijgen. Bij veel patiënten is deze hoeveelheid voldoende om symptomen te veroorzaken die typerend zijn voor de ziekte en verhindert het herstel van het darmslijmvlies.

Kunnen coeliakiepatiënten ook GluteoStop® gebruiken?

GluteoStop® is glutenvrij en kan ook gebruikt worden door mensen met coeliakie. GluteoStop® is een nuttig, aanvullend middel voor coeliakiepatiënten om hun dagelijkse, onbedoelde inname van gluten verder te verminderen in het kader van een strikt glutenvrij dieet. Dit vereist echter dat GluteoStop® correct wordt gedoseerd. Talrijke studies melden dat coeliakiepatiënten, ondanks een strikt glutenvrij dieet, onbedoeld gemiddeld 150-400 mg gluten per dag binnenkrijgen. Bij veel patiënten is deze hoeveelheid voldoende om symptomen te veroorzaken. De Duitse Vereniging voor Coeliakie meldt op haar homepage dat enzymtherapie met prolyl-endopeptidasen (PEP's) een van de therapeutische benaderingen van de toekomst is. (https://www.dzg-online.de/medikamentoese-ansaetze.352.0.html)
BELANGRIJKE INFORMATIE: GluteoStop® kan een glutenvrij dieet niet vervangen en is niet bedoeld voor de behandeling of preventie van coeliakie. GluteoStop® is een voedingssupplement dat is ontworpen om de afbraak van gluten functioneel te ondersteunen in het kader van een glutenarm dieet.

Waar kan ik GluteoStop® kopen

GluteoStop® is uitsluitend verkrijgbaar in je vertrouwde apotheek, parafarmacie of internetapotheek. Indien GluteoStop® niet voorradig zou zijn bij de apotheek van je keuze, dan kan deze laatste GluteoStop® steeds snel en zonder extra kost bestellen via de groothandel. Vind je apotheek hier of shop online.